Licht laat planten ademen

Plant & zo

Plantenwetenschap en meer


Licht laat planten ademen

Onderzoekers uit Singapore hebben ontdekt hoe licht planten laat ademen. Planten ademen met behulp van huidmondjes, dit zijn speciale cellen die aan de onderkant van een blad zitten. In tegenstelling tot gewone plantencellen, zitten de cellen van de huidmondjes niet aan elkaar vast via de celwand. Dit creëert om een porie, een opening, tussen de cellen waardoor lucht in de luchtruimte van het blad kan komen.

Met de lucht komt CO2 voor fotosynthese het blad binnen. De lucht die het blad weer verlaat neemt water mee. Daarom, wanneer het erg warm is, probeert de plant de verdamping van water tegen te gaan door de huidmondjes te sluiten. Terwijl wanneer er veel licht is de plant ze wijd open wil hebben om zoveel mogelijk CO2 beschikbaar te hebben voor fotosynthese. Het is dus van belang dat er een balans is tussen de hoeveelheid huidmondjes, hun opening en de omgeving van de plant.

Het is dus niet vreemd dat de plant dit goed reguleert. Een onderdeel hiervan is regulering van de hoeveelheid huidmondjes op een blad. Het gen SPEECHLESS regelt dit. Staat dit gen aan, dan ontwikkeld de cel zich tot een huidmondje. Om te voorkomen dat alle cellen zich tot huidmondjes ontwikkelen zorgt het eiwit YODA ervoor dat SPEECHLESS normaal gesproken uit staat.

Nu hebben Singaporese onderzoekers ontdekt dat licht YODA kan uitschakelen. De boodschapper van licht is het eiwit HY5. Is het licht dan is het eiwit HY5 stabiel, maar hoe donkerder hoe onstabieler HY5 is. De hoeveelheid HY5 is dus een directe maat voor de hoeveelheid licht. HY5 zet de productie van STOMAGEN aan die YODA uitschakelt, wat SPEECHLESS en de ontwikkeling van huidmondjes weer aanzet.

De hoeveelheid licht is weerspiegeld in de hoeveelheid HY5, en zo ook de mate waarin SPEECHLESS aan staat. Zo komt het dus dat planten in feller licht meer huidmondjes hebben dan planten die in de schaduw groeien, en ze dieper kunnen inademen.

Literatuur

Shenqi Wang, Zimin Zhou, Rini Rahiman, Grace Sheen Yee Lee, Yuan Kai Yeo, Xin Yang and On Sun Lau. (2021) Light regulates stomatal development by modulating paracrine signaling from inner tissues. Nature Communications 12, 3403.

Published by Femke de Jong

A plant scientist who wants to let people know more about the wonders of plant science. Follow me at @plantandzo

One thought on “Licht laat planten ademen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: