Het ‘Ik ben beschadigt’ geur boeket

Plant & zo

Plantenwetenschap en meer


Het ‘Ik ben beschadigt’ geur boeket

Planten communiceren met de wereld met behulp van vluchtige stoffen. Wij mensen kunnen die vaak ruiken. Een bekende rede voor planten vluchtige stoffen uit te scheiden is het lokken van insecten. Minder bekend is misschien is dat planten ook vluchtige stoffen uitscheiden als ze beschadigt raken. Dit zorgt voor de geur van vers gemaaid gras. Het maakt niet uit hoe de beschadiging tot stand komt, zowel beschadiging door blad etende insecten als mechanisch veroorzaakte beschadiging resulteert in het uitscheiden van vluchtige stoffen.

Planten scheiden een specifiek boeket aan vluchtig stoffen uit na beschadiging, een dat zegt ‘ik ben beschadigt’. Andere planten in de omgeving nemen deze stoffen waar en bereiden zich al vast voor op vraatzuchtige insecten. Dit maakt planten beter bestand tegen een aanval, bijvoorbeeld omdat ze insectenetende insecten hebben aangetrokken.

Japanse onderzoekers vroegen zich af of boeren dit kunnen gebruiken bij het beschermen van hun gewassen tegen vraatzuchtige insecten. Hierbij wilde ze twee dingen weten. Ten eerste eten insecten de planten, rijst in dit geval, minder op. Maar ook of deze vorm van bescherming tegen insecten de oogst beïnvloed.

Om antwoord te krijgen, stelde de onderzoekers rijst zaailingen bloot aan de vluchtige stoffen van beschadigd onkruid dat in de buurt groeide. Het gevolg, blootstelling aan de ‘ik ben beschadigt’ vluchtige stoffen resulteerde in minder aangevreten bladeren.

Niet alleen was de beschadiging aan de bladeren minder, ook opbrengst van de blootgestelde planten was hoger. Ze produceerde meer rijstkorrels. Het ontvangen van de‘ik ben beschadigt’ geur helpt planten dus met hun strijd tegen vraatzuchtige insecten.

Dit onderzoek laat helaas niet zien of blootstelling aan de ‘ik ben beschadigt’ geur ook een alternatief is voor de huidige bestrijdingsmethoden. Bij het gebruik van insect dodende insecticiden hoeven de planten geen energie te steken in de verdediging tegen insecten. In theorie kunnen die planten dus al hun energie steken in groei, zaad en vrucht productie. Het is dus van belang om te kijken hoe die energieverdeling in de praktijk uitpakt. Is die in het nadeel van de huidige bestrijdingsmethoden dan kan blootstelling aan de ‘ik ben beschadigt’ geur een toevoeging zijn die kan leiden tot verminderd gebruik van insecticiden.

Literatuur

Shiojiri, K., Ozawa, R., Uefune, M., Takabayashi, J. (2021) Field-Grown Rice Plants Become More Productive When Exposed to Artificially Damaged Weed Volatiles at the Seedling Stage. Frontiers in Plant Science 12:1419 

Published by Femke de Jong

A plant scientist who wants to let people know more about the wonders of plant science. Follow me at @plantandzo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: