Hoe planten te helpen met hun verdediging

Plant & zo

Plantenwetenschap en meer


Hoe planten te helpen met hun verdediging

Bladluizen leven van plantensappen, onttrekken voedingstoffen uit de plant. Brengen ziekteverwekkers over. En bovendien vermenigvuldigen die bladluizen zich ook nog eens razendsnel. Een echte plaag dus. Eentje die de boer niet tussen z’n gewassen wil hebben. Nu kan deze bladluizen bestrijden met insecticiden, maar hij kan de plant ook een handje helpen met het opschroeven van het verdedigingsmechanisme van de plant.

Planten hebben namelijk zo hun eigen manieren om vraatzuchtige insecten te lijf te gaan. Ze zorgen ervoor dat ze niet lekker smaken. Maken stoffen aan die insecten minder succesvol maken of doden. En geven vluchtig stoffen af die insectenetende insecten, zoals sluipwespen, aantrekken.

Onderzoekers willen weten hoe ze de natuurlijke verdediging van de planten kunnen inzetten om gewassen beter te beschermen tegen insecten. Onderzoek hierna met de model plant Arabidopsis liet zien dat de verdedigingsactiveerder cis-jasmone bladluizen wegjoeg en roof insecten aantrok. Onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk hebben nu getest of dit in 5 kool gewassen ook zo is.

Op koolplanten die behandeld waren met cis-jasmone zaten minder bladluizen, en kregen de bladluizen minder nakomelingen. Niet alleen dat, ook trokken cis-jasmone behandelde planten meer sluipwespen aan. De sluipwespen gebruiken bladluizen als voedsel voor hun nageslacht. Dit samen zorgt ervoor dat de bladluizen populatie onder controle blijft en dat de schade aan de planten beperkt is.

De onderzoekers onderzochten ook of cis-jasmone de samenstelling van de door de plant uitgestoten vluchtige stoffen veranderde. Hierbij zagen ze dat alle onderzochte kool gewassen meer vluchtige stoffen afgeven wanneer ze met cis-jasmone zijn behandeld. Ook was de samenstelling van de vluchtig stoffen van behandelde planten anders dan die van onbehandelde planten. Waarbij bladluizen de voorkeur gaven aan de vluchtige stoffen van de onbehandelde planten.

Behandeling van koolplanten met cis-jasmone activeert dus het verdedigingsmechanisme van de plant dat nodig is voor het bestrijden van een bladluizen plaag. De onderzoekers toonde aan dat cis-jasmone een handig hulpmiddel bij de bestrijding van bladluizen kan zijn. Het is echter essentieel om uit te zoeken hoe de boer het effectief kan gebruiken om bladluizen te bestrijden bij z’n gewassen.

Literatuur

Ali, J., Covaci, A.D., Roberts, J.M., Sobhy, I.S., Kirk, W.D. and Bruce, T.J. (2021) Effects of cis-jasmone treatment of Brassicas on interactions with Myzus persicae aphids and their parasitoid Diaeretiella rapae. Frontiers in Plant Science, 12, p.711896. doi: 10.3389/fpls.2021.711896

Published by Femke de Jong

A plant scientist who wants to let people know more about the wonders of plant science. Follow me at @plantandzo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: