Enten: Nu ook mogelijk voor bananenbomen

Plant & zo

Plantenwetenschap en meer


Enten: Nu ook mogelijk voor bananenbomen

Enten, het vastmaken en laten vergroeien van een deel van een plant op de stam van een andere plant, is een veel gebruikte techniek van kwekers. Het maakt het mogelijk om gewenste eigenschappen te combineren. Zoals het bestand zijn tegen ziektes of het hebben van een stevig wortelstelsel met het de ideale hoogte of fruit productie.

Dat twee planten zo met elkaar kunnen vergroeien en nog steeds zaden kunnen voortbrengen komt door de groeipunten in de plant. In tweelobbige planten, zoals appelbomen en tomatenplanten, zitten de groeikernen aan de uiteinden van de plant. Dit maakt het mogelijk dat een verwijderd deel van een plant, zolang het voedingstoffen heeft, verder kan groeien. Eenlobbige planten, zoals tarwe en bananenbomen, hebben hun groeikern onderaan de stam. Dit maakte het tot nu toe onmogelijk om eenlobbige planten te enten.

Tot nu toe dan. Onderzoekers hebben nu laten zien dat het wel degelijk mogelijk is. Eerst zochten ze uit welk gedeelte van de groeikern nodig was. Dit bleek de stamgroeikern van een onvolgroeid plantenembryo te zijn. Het verwisselen van deze met die van een andere plant resulteerde in een plant die eruitzag als een niet-geënte plant. Niet alleen dat, met geënte tarweplanten laten de onderzoekers zien dat de communicatie tussen de twee delen verloopt zoals in een niet-geënte tarwe plant.

De methode van enten voor eenlobbige werkt niet alleen voor gewassen zoals tarwe en rijst, maar ook voor andere eenlobbige planten zoals bananen, ananas en palmen. En dat kunnen telers goed gebruiken. Zodat ze ook hier de planten kunnen beschermen tegen ziektes met behoud van de vruchten waar we allemaal zo van houden.

Literatuur

Reeves, G., Tripathi, A., Singh, P., Jones, M.R.W., Nanda, A.K., Musseau, C., Craze, M., Bowden, S., Walker, J.F., Bentley, A.R., Melnyk, C.W. and Hibberd, J.M. (2022) Monocotyledonous plants graft at the embryonic root–shoot interface. Nature 602, 280–286 doi.org: 10.1038/s41586-021-04247-y

Published by Femke de Jong

A plant scientist who wants to let people know more about the wonders of plant science. Follow me at @plantandzo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: