Licht zet planten in beweging

Plant & zo

Plantenwetenschap en meer


Licht zet planten in beweging

Licht, de belangrijkste energiebron van de plant. Ze kunnen er niet altijd even makkelijk bij. Verankerd in de grond, stappen planten niet uit de schaduw het licht in. Dat wil niet zeggen dat ze niet naar het licht rijken. Dat doen ze. En wel door hun bladeren meer om hoog te tillen. Zo zorgen ze ervoor dat hun bladeren boven die van hun buren uitkomen, en ze dus meer licht ontvangen.

Licht is zo belangrijk, dat planten constant monitoren hoeveel ervan binnenkomt. Ze hebben hiervoor speciale fotoreceptoren. Schaduw, veroorzaakt door andere planten, verschuift de verhouding van het soort licht dat deze fotoreceptoren opvangen van rood naar ver-rood. De schaduw werpende bladeren hebben het rode licht opgenomen, om te gebruiken voor fotosynthese. Het waargenomen ver-rode licht niet. En dit laat de plant weten dat het in de schaduw staat.

Onderzoekers uit Utrecht onderzochten de invloed van meer ver-rood licht op een plant. Ze zagen dat na het schijnen van ver-rood licht op de punt van een blad, de plant dit blad omhoogtilt.  Na het schijnen van ver-rood licht was lokaal de productie van het plant hormoon auxin verhoogd. Met het aanbrengen van auxin op de tip van het blad konden onderzoekers de plant het blad omhoog laten tillen. De lokale productie van auxin na het waarnemen van meer ver-rood licht is dus noodzakelijk voor de reactie.

Met behulp van de auxin transporter PIN3 verplaatst auxin van de punt van het blad naar de abaxiale kant, de onderkant, van de stengel. Hier zagen de onderzoekers dat auxin de expressie van genen van de gibberellin synthese verhoogd. Het is de combinatie van auxin en gibberellin dat ervoor zorgt dat de cellen aan de abaxiale kant van de stengel zich uitstrekken. Doordat de cellen aan de bovenkant van de stengel vervolgens korter zijn dan die aan de onderkant, krult de stengel omhoog. Om zo het blad boven de schaduw uit te tillen.

Literatuur

Küpers, J.J., Snoek, B.L., Oskam, L., Pantazopoulou C.K., Matton, S.E.A., Reinen, E., Liao, C.-Y., Eggermont, E.D.C., Weekamp, H., Kohlen, W., Weijers, D., Pierik, R. (2022) Local light signalling at the leaf tip drives remote differential petiole growth through auxin-gibberellin dynamics. bioRxiv 2022.02.25.481815; doi: https://doi.org/10.1101/2022.02.25.481815

Nu gepubliceerd in

Küpers, J.J., Snoek, B.L., Oskam, L., Pantazopoulou C.K., Matton, S.E.A., Reinen, E., Liao, C.-Y., Eggermont, E.D.C., Weekamp, H., Biddanda-Devaiah, M.,  Kohlen, W., Weijers, D., Pierik, R. (2023) Local light signaling at the leaf tip drives remote differential petiole growth through auxin-gibberellin dynamics, Current Biology (2022), https://doi.org/10.1016/j.cub.2022.11.045

Published by Femke de Jong

A plant scientist who wants to let people know more about the wonders of plant science. Follow me at @plantandzo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: