Hitte en droogte, wat nu?

Plant & zo

Plantenwetenschap en meer


Hitte en droogte, wat nu?

Hitte en droogte komen beide vaker voor, ook vaker tegelijk. Ze kunnen veel ongemak geven. Net als mensen houden planten hier ook niet van. Ze schieten ervan in de stress. Helemaal wanneer er zowel hitte als water te kort is. Hitte en droogte vragen namelijk om tegenover gestelde maatregelen. Waar bij hitte de plant afkoelt door waterverdamping, als ware door te zweten. Wil het bij droogte al het water binnenhouden. Is er dan ook spraken van hitte, dan lopen de temperaturen op. Met alle gevolgen van dien. Wat te doen?

Amerikaanse onderzoekers zochten uit hoe de plant dit aanpakt. Voor sojabonen en tabak bestudeerde de onderzoekers wat er gebeurt bij hitte en droogte. Het eerste wat opviel was dat de temperatuur van bladeren en bloemknoppen hoger is wanneer er sprake is van hitte, of hitte en droogte. Verder onderzoek liet zien dat dit reactie is die gelijk is bij hitte en hitte en droogte.


Met het tot zwijgen leggen van de droogte-manager geven de planten voortplanting een kans


Bij hitte de plant de huidmondjes in de bladeren en bloemknoppen wijd openzette. Is er naast hitte ook spraken van droogte, dan houdt de plant de huidmondjes in de bladeren gesloten. Maar niet die in de knoppen. Die staan wel open. Om af te koelen, zo blijkt. Wanneer de onderzoekers de huidmondjes afsluiten met vaseline gaat de temperatuur in de bloemknoppen omhoog. De plant probeert de bloemknoppen dus zoveel mogelijk af te koelen, ook al is de prijs verlies van kostbaar water.

Bij droogte zorgt droogte-manager ABA ervoor dat de huidmondjes sluiten. Maar in bloemknoppen, zo blijkt volgens dit onderzoek, geeft de hitte-manager de opdracht om ABA af te breken. ABA heeft zo de kans niet om de huidmondjes te sluiten. Het ingrijpen van de hitte-manager helpt de bloemknoppen te beschermen tegen nadelige temperaturen. Het geeft bevruchting nog een kans.

Bij zowel hitte als droogte moeten planten een keuze maken, wat te beschermen en tegen welke prijs. Ze kiezen voor het beschermen van kostbare bloemen, de voortplantingsorganen, ten nadele van vervangbare bladeren. Met het tot zwijgen leggen van de droogte-manager geven de planten voortplanting een kans.

Literatuur

Sinha, R., Zandalinas, S.I., Fichman, Y., Sen, S., Zeng, S., Gómez-Cadenas, A., Joshi, T., Fritschi, F.B. and Mittler, R. (2022), Differential regulation of flower transpiration during abiotic stress in annual plants. New Phytol, 235: 611-629. https://doi.org/10.1111/nph.18162

Published by Femke de Jong

A plant scientist who wants to let people know more about the wonders of plant science. Follow me at @plantandzo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: