Groei pauzeren

Plant & zo

Plantenwetenschap en meer


Groei pauzeren

Onze omgeving veranderd constant. Zo ook die van een plant. Zo kan er sprake zijn van droogte, of een tekort aan voedingstoffen. Om te overleven past de plant hierop z’n groei aan. In tijde van een tekort aan water groeit de plant langzaam tot bijna niet. Om wanneer het weer eens flink heeft geregend in volle vaart door te groeien. Lange tijd was onduidelijk hoe een plant dit voor elkaar kreeg, maar nu hebben onderzoekers het geheim ontrafelt.

Planten groeien vanuit groeikernen. Alleen cellen in en nabij deze groeikernen delen. TOR is een van de eiwitten die groei vanuit de groeikern promoot. In elke delende cel staat TOR aan. Staat TOR uit dan deelt de cel niet, en is deze geen deel van de groeikern. Wanneer er spraken is van stress, zoals bij een tekort aan water, dan neemt het aantal groeikerncellen af, TOR gaat in meer cellen uit.


Het tijdelijk vrijlaten van de TOR-uitschakelaar pauzeert de groei tijdens moeilijke omstandigheden


Onderzoekers uit Portugal en België onderzochten hoe droogte TOR kan uitzetten. Hierbij keken ze naar het effect van de droogt-manager ABA op een eiwit die TOR kan uitzetten. Onder optimale omstandigheden zit dit eiwit vast in de nucleus van de cel. Zo komt deze TOR-uitschakelaar niet bij TOR in de buurt. Maar, zo zagen de onderzoekers, ABA bevrijd de TOR-uitschakelaar uit de nucleus om TOR uitzetten.

Wanneer er door regen een eind aan de droogte komt vertrekt de ABA-manager weer. Zijn taak zit erop. Hierdoor kan de TOR-uitschakelaar niet meer uit de nucleus. TOR blijft aan, het aantal groeikerncellen neemt toe, en de plant gaat weer verder met groeien. Het tijdelijk vrijlaten van de TOR-uitschakelaar pauzeert de groei tijdens moeilijke omstandigheden. Zo maakt de droogte-manager de plant beter bestendigd tegen stress.

Literatuur

Borja Belda-Palazóna, Mónica Costaa, Tom Beeckman, Filip Rollandd, and Elena Baena-González (2022) ABA represses TOR and root meristem activity through nuclear exit of the SnRK1 kinase. PNAS 119 (28) e2204862119 https://doi.org/10.1073/pnas.2204862119

Published by Femke de Jong

A plant scientist who wants to let people know more about the wonders of plant science. Follow me at @plantandzo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: