Snelle veredeling

Plant & zo

Plantenwetenschap en meer


Snelle veredeling

Gewassen die tegen hitte kunnen, en droogte. Voedzaam zijn, maar ook resistent tegen ziekte en plagen zijn. Een hele waslijst aan wensen hebben we. Het liefst hebben we ze vandaag al beschikbaar, of als dat niet kan dan morgen. Verslingerd als we zijn geraakt aan de snelle inwilliging van onze wensen en verlangens. Vergeten we dat niet alle wensen met een klik van de muis ingewilligd worden. Zo duurt het een jaar of 10 voordat er een nieuw planten-ras is. En het is te hopen dat onze eisen tegen die tijd niet nog strenger zijn.

Geduld is nodig voor het kweken van een nieuw gewas. Eerst moeten veredelaars gewassen vinden met sommige van de gewenste eigenschappen. Hebben ze die gevonden, dan kunnen ze aan de slag. Met het kruizen van twee planten met de gewenste eigenschappen. Bijvoorbeeld een tarwe plant die resistent is tegen schimmel met een die een hoge opbrengst heeft.

Dan begint het wachten, het selecteren, en nog wat meer wachten. Zo’n zeven à acht generaties in na de eerste kruising zijn de nieuwe eigenschappen stevig verankerd. Zijn ze getest in het veld en kan de veredelaar er zeker van zijn dat het nieuwe gewas geen verassingen meer voor hem heeft. En zijn we een jaar of 8 tot 10 verder. Een generatie duurt een groeiseizoen, 4-6 maanden. Een behoorlijke bottleneck.


Deze snelle veredeling geeft de hoop dat in de toekomst nieuwe gewassen er binnen de vier jaar kunnen zijn


Tot nu toe hebben onderzoekers, veredelaars en kwekers altijd planten gekweekt in natuurlijke condities, of door deze na te bootsen. Maar recent hebben onderzoekers ontdekt, dat door hiervan af te wijken ze de generatietijd flink kunnen verkorten. Door de planten, die geen winter nodig hebben, dagen van 22 uur te geven. Dit maakt het mogelijk om 6 generaties in een jaar te hebben in plaats van de gebruikelijke 2 tot 3 generaties.

Maar sommige planten hebben een winter nodig om te kunnen bloeien. Nu hebben Koreaanse, Australische en Britse onderzoekers ontdekt dat ze ook de winter kunnen verkorten. Door tarwe en gerst te laten ontkiemen en groeien bij 8 °C en dagen van 22 uur. Dit verkorte de winter naar 4 weken. En zorgde ervoor dat er 3 tot 5 generaties in een jaar konden groeien, in plaats van de bijna 2 generaties. Een stuk sneller.

Deze snelle veredeling geeft de hoop dat in de toekomst nieuwe gewassen er binnen de vier jaar kunnen zijn. Al zullen altijd testen in het veld nodig zijn, al is het alleen maar om te checken of de plant geen verassingen heeft wanneer het groeit onder normale condities. De kans dat het nieuwe gewas nog steeds aan onze wensen voldoet is met de kortere generatie tijd in ieder geval groter.

Literatuur

Cha J.-K., O’Connor K., Alahmad S., Lee J.-H., Dinglasan E., Park H., Lee S.-M., Hirsz D., Kwon S.-W., Kwon Y., Kim K.-M., Ko J.-M., Hickey L.T., Shin D., and Dixon L.E. (2022). Speed vernalization to accelerate generation advance in winter cereal crops. Mol. Plant. 15, 1300–1309. https://doi.org/10.1016/j.molp.2022.06.012.

Watson, A., Ghosh, S., Williams, M.J., Cuddy, W.S., Simmonds, J., Rey, M.D., Asyraf Md Hatta, M., Hinchliffe, A., Steed, A., Reynolds, D., et al. (2018). Speed breeding is a powerful tool to accelerate crop research and breeding. Nat. Plants 4:23–29. https://doi.org/10.1038/s41477-017-0083-8.

Published by Femke de Jong

A plant scientist who wants to let people know more about the wonders of plant science. Follow me at @plantandzo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: