De geboorte van een gen

Plant & zo

Plantenwetenschap en meer


De geboorte van een gen

Een gen, dat iets nieuws doet of ergens anders tot expressie komt, komt vaak voort uit een oud, bestaand gen. Door duplicatie, door het husselen van domeinen, door mutaties. Maar niet uit het niets. Dat is veel al de gedachte. Hoe genen dan in de eerste plaats tot stand kwamen is dan wel een raadsel, maar niet relevant voor vandaag de dag. Of misschien toch wel. Een groep van onderzoekers uit Mexico en Nederland observeerde de geboorte van een nieuw gen, zonder dat er duplicatie of domein hussel plaats vond.

Het begon met de identificatie van een zandraket mutant genaamd TWISTED. De siliques, de zaadhuizen, van TWISTED zijn sterk rechts omkeer gedraaid. Maar niet alleen de zaadhuizen, alles vertoont een rechtsdraaiende draai.


Een compleet nieuw gen


Bij het uitzoeken van welk gen verantwoordelijk was voor het gedraaide uiterlijk van TWISTED kwamen de onderzoekers uit bij een kleine regio in het genoom. Een 334 nucleotide lang stuk DNA dat voor een peptide zou coderen. Bij nader studie bleek dit stuk DNA inderdaad een eiwit te coderen. Ook bleek door de mutatie dit gen een hogere expressie te hebben. Er kwamen meer TWISTED-eiwitten.

Maar dit mini-gen vertoonde geen gelijkenis met andere genen van Arabidopsis, de zandraket, of van andere organismen in het algemeen. Alleen in een handvol andere planten van de zandraket familie kwam het gen voor. Een compleet nieuw gen dus. Pas een paar miljoen jaar oud

Literatuur

Nayelli Marsch-Martínez, J. Irepan Reyes-Olalde, Antonio Chalfun-Junior, Marian Bemer, Yolanda Durán-Medina, Juan Carlos Ochoa-Sánchez, Herenia Guerrero-Largo, Humberto Herrera-Ubaldo, Jurriaan Mes, Alejandra Chacón, Rocio Escobar-Guzmán, Andy Pereira, Luis Herrera-Estrella, Gerco C. Angenent, Luis Delaye, and Stefan de Folter. 2022 Twisting development, the birth of a potential new gene. iScience 25, 105627 https://doi.org/10.1016/j.isci.2022.105627

Published by Femke de Jong

A plant scientist who wants to let people know more about the wonders of plant science. Follow me at @plantandzo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: