Spookplanten

Plant & zo

Plantenwetenschap en meer


Spookplanten

Planten en de kleur groen zijn onlosmakelijk aan elkaar gebonden. Hun groene kleur danken planten aan hun chlorofyl, kleine organellen waar de fotosynthese plaats vindt. Toch zijn er planten die, ondanks alle voordelen van het aanmaken van je eigen energie, gekozen hebben on hun chlorofyl de deur uit te doen. Zonder chlorofyl zien deze planten er spookachtig uit en verkrijgen ze hun voedingstoffen van schimmels. Deze spookplanten zijn moeilijk te onderscheiden van elkaar, maar Japanse onderzoekers hebben een nieuwe soort van ontdekt.

In Japan is de spookplant Monotropastrum humile wijd verspreid. Deze geheel witte plant bestaat uit een stam met schubben en een kelkvormige bloem. Samen ongeveer 5 cm hoog. Soms zagen de onderzoekers vertoonde de bloem een rozige tint. In eerste instantie ervan uitgaande dat dit een variatie van M. humile was. Maar uit nader onderzoek bleek dit niet het geval te zijn.

De eerste hint dat het wel eens om een ander soort kon gaan kwam na het bestuderen van het tijdstip van bloeien. De planten met de witte bloemen bloeide in mei. Maar pas in juni, nadat de witte bloemen uitgebloeid waren bloeide de planten met de roze bloemen.


Monotropastrum kirishimense een nieuwe chlorofyl loze planten soort


Om meer bewijs te vinden dat het echt om twee soorten ging, vergeleken de onderzoekers het genoom van 42 spookplanten. De fylogenetische stamboom die ze aan de hand van deze 42 genomen maakten vertoonde een duidelijke opdeling in twee takken. De ene tak bestond uit spookplanten met de roze bloemen, en in de andere tak zaten de planten met witte bloemen.

Het laatste bewijs dat het echt om twee soorten ging verkregen de onderzoekers toen ze inzoomde op de schimmels waarvan de spookplanten hun voedingstoffen krijgen. De planten met roze bloemen hadden een duidelijke voorkeur voor een enkele schimmel soort, terwijl de witbloemige planten voedingstoffen afnam van een breder assortiment van schimmels.

Bij een nieuw soort past dan ook een nieuwe naam. De Japanse onderzoekers hebben de roze bloemige spookplanten vernoemt naar hun vindplaats: Kirishima in het Japanse Kagoshima Prefectuur. Hun naam is daarom Monotropastrum kirishimense.

Literatuur

Suetsugu, K., Hirota, S.K., Hsu, TC., Kurogi, S., Imamura, A., and Suyama , Y. (2022) Monotropastrum kirishimense (Ericaceae), a new mycoheterotrophic plant from Japan based on multifaceted evidence. J Plant Res. https://doi.org/10.1007/s10265-022-01422-8

Published by Femke de Jong

A plant scientist who wants to let people know more about the wonders of plant science. Follow me at @plantandzo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: