Verborgen bloemen

Plant & zo

Plantenwetenschap en meer


Verborgen bloemen

Planten zijn zo alom aanwezig dat we ze vaak niet eens meer zien. Ze bewegen tenslotte toch niet, dus vormen geen direct gevaar. Dit is jammer, zo zien we ook hun fascinerende aspecten niet. Wist je dat er bijvoorbeeld planten zijn die letterlijk voor ons verborgen blijven? Ze verblijven onder de grond. Stelen hun voedingstoffen van andere planten, en doen net alsof ze er niet zijn. Alleen als ze bloeien steken ze boven de grond uit. De meeste dan.

Er zijn er ook die geheel onder de grond blijven. Deze Australische orchideeën, behoren tot de Rhizanthella genus. Drie van de vier verschillende soorten van dit genus, leven geheel ondergronds. Van de vierde steekt alleen de bloem boven de grond uit. Dat maakt ze moeilijk te vinden, en moeilijk te bestuderen.

Zo is nog onbekend wie deze bloemen bevruchten, en wie de zaden verspreid. Al zijn er wel vermoedens. Termieten, rouwvliegjes, vliegen, en wespen behoren tot de kandidaten om de bloemen te bevruchten. Men vermoed dat ondergrondse buideldieren de verspreiding van de zaden voor hun rekening nemen. Maar helemaal zeker weten doet men dit niet.

Veel onduidelijkheid dus over deze verborgen bloemen. Dat maakt ze des te interessanter. Kijk om je heen, wie weet lukt het jou ook om een ‘verborgen’ plant te zien.

Literatuur

Chris J. Thorogood, Jeremy J. Bougoure, Simon J. Hiscock (2019) Rhizanthella: Orchids unseen. Plants, People, Planet. 1:153–156. https://doi.org/10.1002/ppp3.45

Wil je mijn blog ondersteuen met een donatie?

Published by Femke de Jong

A plant scientist who wants to let people know more about the wonders of plant science. Follow me at @plantandzo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: