Aanraking

Plant & zo

Plantenwetenschap en meer


Aanraking

Een obstakel beïnvloed de groei van de plant. Hoe een plant zulke aanrakingen registreert is niet helemaal duidelijk. Lang dachten wetenschappers dat planten aanraking waarnemen met behulp van trichomen, de haartjes op een blad. Maar lang niet alle planten bezitten deze haartjes. Nu laten een groep van Amerikaanse, Duitse en Deense onderzoekers zien dat ook de epidermis cellen aan de oppervlakte van het blad aanraking waarnemen.

Plantencellen versturen na het waarnemen van een aanraking een seintje naar z’n buurcellen, die het seintje weer doorgeven aan hun buren. Het seintje zelf is een tijdelijke verandering in calcium concentratie. Zo genereren planten na aanraking een golf van tijdelijke toenamen in calcium concentraties. Iets wat onderzoekers kunnen meten met fluorescerende calcium sensors.


Door het seintje weet een plant of het tegen iets aan groeit


De onderzoekers bestudeerde dit calcium seintje in onder de microscoop. Daar zagen ze dat wanneer ze een enkele cel aan de buitenkant van het blad aanraakte er gelijk de fluorescerende calcium sensors aangingen, waarna soms ook die in de aangrenzende cellen aan gingen. Daarnaast zagen de onderzoekers 20 tot 50 seconden na aanraking een seintje dat de cellen langzaam aan de buurcellen doorgaven. Lieten ze het blad weer los dan zagen de onderzoekers in sommige bladeren een snel seintje zich van cel naar cel verplaatsen.

Wat er in de cel gebeurt tussen het waarnemen van een aanraking en het versturen van een seintje is nog niet duidelijk. Wel denken de onderzoekers dat er een verband is met de interne druk die een cel ervaart en de snelheid van het seintje. Bij het indrukken van de cel bij aanraking vergroot de interne druk, waarna er een langzaam seintje ontstaat. Terwijl bij het loslaten van een cel, de interne druk opeens lager is, wat resulteert in een snel seintje. Zo weet de plant of het tegen iets aan groeit of er juist vanaf.  

Literatuur

Alexander H. Howell, Carsten Völkner, Patrick McGreevy, Kaare H. Jensen, Rainer Waadt, Simon Gilroy, Hans-Henning Kunz, Winfried S. Peters & Michael Knoblauch (2023) Pavement cells distinguish touch from letting go. Nature Plants https://doi.org/10.1038/s41477-023-01418-9


Wil je mijn blog ondersteuen met een donatie?

Published by Femke de Jong

A plant scientist who wants to let people know more about the wonders of plant science. Follow me at @plantandzo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: