Snelle reageerders

Plant & zo

Plantenwetenschap en meer


Snelle reageerders

Planten mogen dan wel aan de grond genageld staan. Ze behoren ook tot de snelle reageerders. Dit laat ook recent onderzoek weer eens zien. Daarin vertellen een team van Wageningse en internationale onderzoekers dat planten en algen al binnen 30 seconden op het planten hormoon auxine reageren.

Het hormoon auxine is in zo’n beetje alles met betrekking van plantenontwikkeling betrokken. Het is dan ook niet gek dat er veel bekend is over hoe dit hormoon z’n werk doet. Maar niet alles. Zo weten onderzoekers dat er snelle en langzame reacties op auxine zijn. Van de langzame weten we dat die via gen regulering lopen. Maar over de snelle auxine reacties is minder bekend.

Dit besloten de onderzoekers verder uit te pluizen. Niet alleen bestudeerde ze dit in de model plant, de zandraket, maar ook in twee mos en twee algen soorten. Het eerste wat ze deden was bevestigen of alle gekozen soorten een snelle auxine reactie hadden. Om ze te kunnen vergelijken bestudeerde ze dit op celniveau. Specifiek keken ze naar de polarisatie van het celmembraan, en de bewegingen binnen in de cel. Voor beide onderzochte processen zagen de onderzoekers een reactie binnen 5 minuten op auxine.


Dit reactievermogen is al heel oud


De volgende vraag was natuurlijk hoe reageren deze soorten zo snel. Om hier achter te komen bestudeerde ze het labelen van eiwitten met een fosfaat groep. Een fosfaat label kan de functie van een eiwit beïnvloeden, bijvoorbeeld activeren. Wat bleek al na 30 seconden (de kortste bestudeerde tijd) na het blootstellen aan auxine waren er veel eiwitten voorzien van een nieuw labeltje.

Met behulp van de geïdentificeerde gelabelde eiwitten kwamen de onderzoekers er uiteindelijk uit bij  een kleine groep eiwitten die de fosfaat labels aan de andere eiwitten gaven. Bij het vergelijken van deze labelende eiwitten tussen de verschillende soorten kwam er een eiwit familie keer op keer terug. De RAF-kinasen. Zelfs in algen labelen deze eiwitten andere eiwitten als reactie op auxine. Omdat algen en land planten zoals mossen en de zandraket evolutionair zo ver uit elkaar liggen betekend dat dit reactievermogen al heel oud is.

Planten reageren dus al heel lang heel snel op auxine. Alleen hadden onderzoekers dit eerder nog niet echt in de gaten. Maar daar is nu verandering in gekomen. En kunnen we gaan onderzoeken wat het gevolg is van de snelle reactie op auxine. Zoals welke veranderingen de plant zo snel in gang zet.

Literatuur

Kuhn et al., RAF-like protein kinases mediate a deeply conserved, rapid auxin response, Cell (2024), https://doi.org/10.1016/j.cell.2023.11.021


M’n nieuwste blog meteen in je inbox?

Wil je mijn blog ondersteunen met een donatie?

Published by Femke de Jong

A plant scientist who wants to let people know more about the wonders of plant science. Follow me at @plantandzo

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.