Gecontroleerde oriëntatie

Plant & zo

Plantenwetenschap en meer


Gecontroleerde oriëntatie

Soms wanneer je iets nog nauwkeuriger bestudeerd blijk het net even anders te werken dan je in eerste instantie dacht. Dit laten Amerikaanse onderzoekers in Nature zien voor de oriëntatie van celdelingen in wortels.

De uiteindelijke vorm van een organisme is het gevolg van een heel scala aan precieze celdelingen. In plantenwortels bepaald de oriëntatie van een celdeling of er meer cellen van hetzelfde celtype komen of dat er een extra celtype erbij komt. Voor de voorloper cel van de cortex en epidermis cellaag was lang de gedachte dat simpelweg de aanwezigheid van de gen-aanzetters SHR en SCR genoeg was voor een extra celtype georiënteerde celdeling. Nu laten onderzoekers zien dat het net iets anders werkt.

De onderzoekers besloten om te in meer detail te onderzoeken hoe SHR en SCR de oriëntatie van de celdeling beïnvloeden. Hiervoor maten ze de hoeveelheid SHR en SCR in wortels gedurende 48 uur. Wat de onderzoekers opviel was dat de hoeveelheid SHR en SCR meer varieerde dan wat in eerste instantie was verwacht.


Meer van SHR en SCR vroeg in de celdeling resulteert in een extra celtype celdeling


Hierop ontwikkelde de onderzoekers een nieuw model dat beter paste bij de waarnemingen. Het uiteindelijke model suggereerde dat een iets grotere aanwezigheid van SHR en SCR aan het begin van de celdeling belangrijk is om een extra celtype georiënteerde celdeling te krijgen.

Dit besloten de onderzoekers vervolgens te testen. Eerst brachten ze celdelingen in wortelcellen tot stilstand, zodat alle cellen uiteindelijk aan het begin van het celdelingsproces zijn. Zorgde ze er dan voor dat SHR en SCR aanwezig waren in deze cellen op het moment dat de cellen weer verder mochten met hun celdeling. Dan deelde alle cellen op een extra celtype georiënteerde manier. Was de celdeling op een later moment stop gezet, dan kwamen er, ook bij aanwezigheid van SHR en SCR, alleen cellen van hetzelfde celtype bij nadat de cellen weer mochten delen.

Zo zie je maar weer dat ook als je denkt te weten hoe het zit, het kan lonen om het toch nog in iets meer detail te bestuderen. Wie weet ontdek je dat het toch net iets anders werkt.

Literatuur

Winter, C.M., Szekely, P., Popov, V. et al. SHR and SCR coordinate root patterning and growth early in the cell cycle. Nature (2024). https://doi.org/10.1038/s41586-023-06971-z


M’n nieuwste blog meteen in je inbox?

Wil je mijn blog ondersteunen met een donatie?

Published by Femke de Jong

A plant scientist who wants to let people know more about the wonders of plant science. Follow me at @plantandzo

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.