Weten wat je buur doet

Plant & zo

Plantenwetenschap en meer


Weten wat je buur doet

Plantencellen zijn met elkaar verbonden via hun celwand. Gedurende de groei is het daarom handig om te weten wat hun buurcellen doen. Nu laten onderzoekers in Nature Plants zien hoe planten verandering bij hun buurcellen waarnemen: door ze vast te houden.

Reageren plantencellen niet op de groei van hun buurcellen, dan kunnen die cellen, en de daaruit voortkomende organen, wel eens rare vormen aannemen. De cellen zitten namelijk aan elkaar vast. Dit lijkt onhandig, maar het geeft planten ook hun stevigheid. Het feit dat plantencellen hun groei coördineren met hun buurcellen suggereert dat de cellen veranderingen in de celwand kunnen waarnemen. Dit besloten de onderzoekers nader te bestuderen.

Het eerste wat ze deden was het nagaan welke eiwitten er aanwezig zijn in de hoeken van de cellen. Door RAB-A5c, dat eiwitten naar de hoeken transporteert, als een hengel te gebruiken viste de onderzoekers een rits eiwitten op die aan RAB-A5c binden. Twee vaak opgeviste eiwitten waren RLP4 en RLP-L1.


RLP4 en RLP4-L1 merken veranderingen in groei van buurcellen op


Vervolgens bestudeerde de onderzoekers of deze twee eiwitten zich inderdaad in de hoeken van de cellen bevinden. Dit deden ze door een fluorescerend vlaggetje aan de eiwitten te hangen. Hierdoor zagen de onderzoekers dat de eiwitten inderdaad op de hoeken van de cellen zaten.

Hierna bestudeerde de onderzoekers wat de eiwitten daar deden. Hierbij viel op dat RLP4 en RLP4-L1 de structuren in de celwand vast hielden. Maar op het moment dat ze de celwand niet meer vast hadden verdwenen deze twee eiwitten uit de hoeken. Zoals wanneer de onderzoekers buurcellen weghaalde, na afloop zat er geen RLP4 of RLP4-L1 meer in de hoeken.

RLP4 en RLP4-L1 houden dus constant contact met de celwand. Is dit contact verbroken, dan groeit de buurcel iets sneller of langzamer. RLP4 en RLP4-L1 geven dan door aan het control center van de cel: het tijd voor actie.

Literatuur

Elliott, L., Kalde, M., Schürholz, AK. et al. (2024) A self-regulatory cell-wall-sensing module at cell edges controls plant growth. Nat. Plants. https://doi.org/10.1038/s41477-024-01629-8


M’n nieuwste blog meteen in je inbox?

Wil je mijn blog ondersteunen met een donatie?

Published by Femke de Jong

A plant scientist who wants to let people know more about the wonders of plant science. Follow me at @plantandzo

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.