Prille communicatie

Plant & zo

Plantenwetenschap en meer


Prille communicatie

Plantencellen kunnen, net zomin als planten, niet van plaats veranderen. Voor het vormen van functionerende organen is goede communicatie tussen cellen een vereiste. Om te vertellen hoe te delen en wat de taak van de cel is. In het beginstadium is deze communicatie het allerbelangrijkst. Tijdens de ontwikkeling van de embryo worden de groeikernen aangelegd. Gebeurt dit niet goed, dan kan de wortel of stengel niet groeien. Heel belangrijk dus, die communicatie.

Toch weten we er niet veel vanaf. Onderzoekers uit Frankrijk onderzochten regulatie van de communicatie tijdens de ontwikkeling van de wortelgroeikern. Waar de rest van de planten-embryo niet in contact staat met de moederplant, staat de prille wortelgroeikern dat wel. Het kan dus instructies van de embryo zelf maar ook die van de moederplant ontvangen.


Goede communicatie is belangrijk, zeg je niets dan krijgen andere instructies een kans


De onderzoekers ontdekte dat de WIP-genenfamilie een cruciale rol speelt in de ontwikkeling van de wortelgroeikern. Het interessante aan deze genenfamilie is dat de helft van de genen aan staat in de embryo terwijl de andere helft alleen aan is in de moederplant. Zo weet de cel dus of het deel is van de moederplant of juist van de embryo.

Denkt de cel dat het deel is van de embryo, dan volgt het de embryo vorming instructies op. De cel gaat het de precieze celdelingen maken die onderdeel zijn van de wortelgroeikern ontwikkeling. Staan de embryo-WIP genen uit, dan weet de cel niet welke instructies het moet volgen. De moederplant-WIP genen kunnen nu de cellen overtuigen dat ze niet zo precies hoeven te delen. De wortelgroeikern vormt zich niet.

De WIP-genen laten zien: goede communicatie is belangrijk. Zeg je niets dan krijgen andere instructies een kans. Voordat je het in de gaten hebt loopt alles in de soep. Volg je het voorbeeld van de plant op en zorg je vanaf het begin voor goede communicatie, dan bloeit alles op.

Literatuur

Yujuan Du, Maria Victoria Gomez Roldan, Aimen Haraghi, Nawel Haili, Farhaj Izhaq, Marion Verdenaud, Adnane Boualem and Abdelhafid Bendahmane (2022) Spatially expressed WIP genes control Arabidopsis embryonic root development. Nat. Plants 8, 635–645. https://doi.org/10.1038/s41477-022-01172-4

Published by Femke de Jong

A plant scientist who wants to let people know more about the wonders of plant science. Follow me at @plantandzo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: