Schimmels selecteren

Plant & zo

Plantenwetenschap en meer


Schimmels selecteren

Allemaal dragen we onze eigen micro-organismes met ons mee, ook planten. De gemeenschappen die deze micro-organisme in en om de plant vormen helpen de plant gezond te blijven. Micro-organisme kunnen bijvoorbeeld een samenwerkingsverband met de plant aangaan, in ruil voor suikers leveren ze voedingstoffen, helpen hiermee de plant te groeien. Daarnaast kunnen micro-organisme stoffen aan maken waardoor de plant minder aantrekkelijk is voor grazers. En ze kunnen ziekteverwekkers onder controle houden. Belangrijk die micro-organismes. Maar hoe kom je eraan?

Amerikaanse onderzoekers zochten dit uit voor schimmels op de bladeren van switchgrass, een grote grassoort. De onderzoekers groeide meerdere switchgrass rassen op verschillende plekken, en identificeerden de schimmels die op en in de bladeren groeide. Zo ontdekte ze dat, voor jonge planten zowel het ras als de plek waar de planten groeien van invloed is op de schimmels die ze bij zich dragen. Maar naarmate de planten ouder worden hangt dit steeds meer af van het switchgrass ras.


Het stelt ze in staat een ideale micro-organisme gemeenschap samen te stellen


Om uit te zoeken hoe switchgrass bepaalt welke schimmels ze willen houden, doken de onderzoekers in de switchgrass genetica. Een regio in het DNA van switchgrass viel op. Variatie in deze regio leek gecorreleerd aan de verschillen in schimmels die de onderzoekers op de planten aantroffen. Inzoomend op de genen in deze regio, zagen de onderzoekers dat dit genen waren voor het herkennen van ziektemakers. Verder bleek dat deze genen aanstaan in planten die gevoelig zijn voor schadelijke schimmels. Terwijl in planten die niet ziek worden van deze schimmels deze genen uit staan. Al hoewel het nog niet duidelijk is hoe, lijkt het erop dat deze DNA-regio niet alleen een rol heeft in het bepalen van of de plant gevoelig is voor schadelijke schimmels, maar ook invloed heeft op welke schimmels er op het blad zijn.

Al zijn planten voor de micro-organismes waarmee ze beginnen afhankelijk van waar groeien. Waarmee ze eindigen niet, dat beslissen ze zelf. Het stelt ze in staat een ideale micro-organisme gemeenschap samen te stellen. Al gaat het ook wel eens mis. Planten blijven tenslotte afhankelijk van wat er voorhanden is.

Literatuur

Acer VanWallendael, Gian Maria Niccolo Benucci, Pedro Beschoren da Costa, Linnea Fraser, Avinash Sreedasyam, Felix Fritschi, Thomas E. Juenger, John T. Lovell, Gregory Bonito, David B. Lowry (2022) Host genotype controls ecological change in the leaf fungal microbiome. PLOS Biology 20(8): e3001681. https://doi.org/10.1371/journal.pbio.3001681

Published by Femke de Jong

A plant scientist who wants to let people know more about the wonders of plant science. Follow me at @plantandzo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: