Nieuw laagje

Plant & zo

Plantenwetenschap en meer


Nieuw laagje

Je zou denken dat van een van de meest bestudeerde planten op aarde het ondertussen wel duidelijk is hoe deze eruit ziet. Toch hebben onderzoekers uit Wageningen er iets nieuws aan ontdekt, in een bioRxiv preprint laten ze zien dat het vroege embryo omwikkelt is door een dun schilletje, de embryo envelop.  En eerlijk is eerlijk, dit schilletje is ook bijna niet te zien.

Al het leven heeft een scheiding tussen zichzelf en de rest van de wereld. Om te voorkomen dat ongewenste ziektekiemen of stoffen binnenkomen. Zo hebben veel planten een wax-achtige laagje, over zich heen. Al vroeg in de ontwikkeling is dit wax-laagje aanwezig, al vanaf het hartvormig stadium van de embryo ontwikkeling. Maar vroegen de Wageningse onderzoekers zich af, is er eerder dan niets dat het ontwikkelende embryo beschermt tegen de buitenwereld?

Om dit te onderzoeken bestudeerde de onderzoekers de jonge embryo’s onder de elektronenmicroscoop. Een dun laagje bleek de embryo’s in z’n geheel te omwikkelen. Door de dikte van dit laagje te meten konden de onderzoekers uitsluiten dat het om celwand of celmembraan ging. Qua dikte viel dit velletje daar precies tussen in.


Wat precies de functie van dit embryo omhulsel is nog niet duidelijk


Maar wat was het dan wel? De eerste suggestie was toch een wax-laagje. Maar de embryo’s van planten die geen wax-laagje aanmaken, bleken nog wel omgeven te zijn met de embryo envelop. Dit suggereerde dat de onderzoekers met iets tot nu toe onbekends te maken hadden.

Om erachter te komen wat de samenstelling van dit nieuwe vliesje is, behandelde de onderzoekers de embryo’s met verschillende kleurstoffen en antilichamen. Hierbij zagen de onderzoekers het vliesje oplichten bij gebruik van fluorescerende kleurstoffen die aan vet-moleculen binden. Daarnaast observeerde de onderzoekers binding van antilichamen tegen O-glycoproteins.

Wat precies de functie van dit eiwitrijke embryo omhulsel is nog niet duidelijk. Daarvoor is meer onderzoek nodig. Het kan zijn dat de embryo envelop het prille embryo beschermt tegen invloeden van buitenaf. Het kan een mechanische functie hebben om de groeiende embryo stevigheid te geven. Of iets waar de onderzoekers nog niet aan gedacht hebben. Dat is het verassende van iets nieuws.

Literatuur

Yosapol Harnvanichvech, Cecilia Borassi, Diaa Eldin S. Daghma, Hanne M. van der Kooij, Joris Sprakel, Dolf Weijers (2023) An elastic proteinaceous envelope encapsulates the early Arabidopsis embryo. bioRxiv 2023.05.03.539186; doi: https://doi.org/10.1101/2023.05.03.539186

Wil je mijn blog ondersteuen met een donatie?

Published by Femke de Jong

A plant scientist who wants to let people know more about the wonders of plant science. Follow me at @plantandzo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: